Oskarin vuosi 2017

Vuosi lähenee loppuaan ja Oskari-verkoston toiminnassa tapahtunut paljon. Tässä vähän retrospektiivia asiaan.

Alkuvuodesta Oskarin silloinen koordinaattori Jani Kylmäaho hyppäsi isompiin saappaisiin, mutta ehti vielä pokata Oskarille napsahtaneen 10 000€ palkinnon EU:n Sharing and Reuse of IT-solutions kilpailussa. Oskari pääsi kisassa hienosti Cross Border-kategoriassa toiselle sijalle! Iso kiitos vielä Janille Oskari-verkoston toiminnan kehittämisestä ja tuesta matkan varrella, kyllä me ehkä pärjätään. Ehkä. Just ja just.

3 päätavoitetta vuonna 2017  - miten ne ovat toteutuneet?

Oskari-verkostopäivässä huhtikuussa valittiin yhteisöstä uusia jäseniä edustamaan Oskarin kehittämisryhmää ja mukaan tulivat Jan Lindbom Dimenteq Oy:ltä ja Eki Karlsson Suomen latu ry:stä. Tavoitteena vuonna 2017 olikin saada yhdistyksiä mukaan Oskari-pohjaisten palveluiden käyttöön sekä lisää yritystoimintaa ja tuotteita Oskarin ympärille. Kolmantena päätavoitteena oli viedä Oskaria kansainväliseen suuntaan. Osin nämä tavoitteet ovatkin toteutuneet, mutta paljon on vielä tehtävää.

Yhdistyksille tukea

Yhdistykset ja yksityishenkilöt voivat helpoiten saada Oskarin käyttöön hyödyntämällä Paikkatietoikkunan omien aineistojen vientiä ja tuottamista sekä Karttajulkaisu-toimintoja. Näiden työkalujen avulla voi esimerkiksi urheiluun liittyvä yhdistys tuottaa jäsenilleen omat ulkoilureitittinsä näkyviin yhdistyksen nettisivuille. Tässä kiva esimerkki Saimaa Trail Runners -porukan reiteistä.

Oskarilla liiketoimintaa?

Vaikka Oskari avoimen lähdekoodin projektina on lähtöisin julkiselta puolelta, sen mahdollisuudet ovat avautuneet myös yrityksille. Yrityspuolella tuotteita Oskarin ympärille ovat toteuttaneet ainakin Dimenteq Oy ( he tarjoavat nykyisin kyselytyökalu Haravan lisäksi myös Oskarin asennuspalvelua), Gispo Oy (Suomi.fi-kartat koulutuspaketti julkishallinnolle) ja koodaus- ja kehittämispalveluita tarjoavat myös monet muut yritykset yhteisössä (esimerkkeinä tästä CGI/Karttakeskus ja SITO). 

Oskari maailmalla

Kansainvälistymisessä isoin harppaus on tehty OSGeo Foundationin Incubator-vaiheeseen pääsyssä. Se on vaatinut Oskarin kehittämisen toimintamallien muuttamista yhä avoimempaan suuntaan, mikä on tosi hieno juttu. Oskarin PSC eli Project Steering Committee aloitti myös tänä vuonna toden teolla toimintansa ja se oli ensi askel yhteisöllisempään kehitykseen.

Oskari niittää mainetta jo maailmalla. Elf-projektin ja Arctic SDI:n lisäksi Oskari on kiinnostanut erityisesti geoportaalien ylläpitäjiä. Oskarin ovat ottaneet tänä vuonna käyttöönsä mm. Islannin maanmittauslaitos. Pikkulinnut ovat kertoneet, että myös Moldovassa on kansallinen Oskari-instanssi pystyssä. Oskarin maailmanvalloitus on siis alkanut!

Kiitos kaikille yhteisön aktiiveille - ensi vuonna hommat jatkuu!

Muuten yhteisössä on tapahtunut kaikenlaista - yhteiskehitystä, tapaamisia, viestintää, haasteita, onnistumisia ja iloista tekemistä, uusia työkaluja ja Oskari-installaatioita ja -versioita. 

Tästä on hyvä jatkaa ensi vuoteen!

Nyt Oskari yhteistyön kehittämiryhmän puolesta toivotamme Oskari-yhteisölle Oikein Rauhallista Joulua ja Mahtavaa Uutta Vuotta 2018!

Sanna, Timo ja Matti