Oskari kuntakäytössä

Valkeakoski sijaitsee hieman Tampereesta etelään ja pienessä kunnassa asuu hieman yli 21 000 henkeä. Syksyllä 2018 Valkeakoski päätti ottaa kunnan karttapalveluksi Oskarin. Näin Valkeakoskesta tuli Tampereen jälkeen toinen suomalainen kunta, jossa Oskari on käytössä. Julkinen palvelu löytyy osoitteesta https://kartat.vlk.fi/.

Kysyimme Valkeakosken paikkatietoinsinööri Kai Takkuselta miten he päätyivät ottamaan Oskarin käyttöön ja miten asennustyöt sujuivat.

Oskarin käyttöliittymä oli jo tuttu

“Olimme jo pitkään hyödyntäneet Paikkatietoikkunaa ja sen karttaupotusta sivuillamme, joten Oskari oli sitä kautta tuttu. Keväällä 2018 silloinen Dimenteq Oy, nykyisin osa Sitowise Oy:tä, tarjosi meille konsultointiapua Oskarin pystyttämiseen ja tartuimme tarjoukseen. Nyt voimme itse helpommin hallita aineistoja verrattuna muihin karttapalveluohjelmistoihin, joita meille tarjottiin. Tuotamme myös rajapinnat itse, mutta toki hyödynnämme myös muista palveluista tulevia paikkatietorajapintoja.“

“Oskari toteutuksemme on ns. perus-Oskari eli siihen ei ole tehty räätälöintejä vielä. Mukana on myös hiearkinen tasolistaus, joka on nykyisin osa Oskarin perusasennusta. Yksi asia mitä jouduimme vähän jumppaamaan oli hakutoiminnon virittäminen sellaiseksi, että se toimi samalla tavoin kuin Paikkatietoikkunassa. Emme ole esimerkiksi ottaneet vielä käyttöön karttajulkaisutyökalua, sillä olemme hyödyntäneet tonttisivuillamme upotuksia Paikkatietoikkunasta. Tulevaisuudessa olisi tarkoitus siirtyä kokonaan käyttämään omaa Oskaria karttajulkaisujen teossa. Sitä voisi olla kyllä kätevä hyödyntää paikallisten yhdistysten kanssa tai vaikkapa kunnan omissa palveluissa tai sivustoilla. Ajatuksena on myös kehittää Oskarin paikannustoimintoja: visualisoida käyttäjän sijainti paremmin ja määritellä maastokäyttöön paremmin soveltuvat zoomaustasot.“

Esimerkki karttaupotuksista löytyykin jo täältä.

Oskari tuntuu hyvältä

“Oskarin käyttö on tuntunut hyvältä. Ne pienet ongelmat joita meillä oli selvisivät konsultoimalla Sitowisen ja Maanmittauslaitoksen väkeä. Yksi toiveemme oli, että tulostusnäkymiin saataisiin mittakaava ja se on nyt mukana Oskarin paketissa. Oskari tuntui meille edulliselta ja hyvältä ratkaisulta ja Sitowisen tarjous tuli oikeaan saumaan. Itse asennustyö oli nopea homma.”

“Käyttäjäryhmiä palvelussa on pääasiassa kaksi. Sisäisessä käytössä kunnan työntekijät pääsevät katselemaan esimerkiksi ympäristöön liittyviä tietoja, maankäyttöaineistoja, vesihuollon aineistoja sekä maanomistustietoja eri käyttäjärooliensa mukaan. Kunnan työntekijöille tärkeimpinä toimintoina ovatkin katselu ja tulostusmahdollisuudet. Ainakin nyt alussa ei vielä ole tarve ottaa käyttöön Oskarin muita työkaluja kuten omien aineistojen lisäystä, analyysi- ja teemakarttatoimintoja, ne eivät ole kaikkein kriittisimpiä käytön kannalta. Kuntalaiset puolestaan pääsevät nyt katselemaan vain osaa palvelun aineistoista. Tämä hoituu hyvin Oskarin roolipohjaisen aineistolistauksen avulla, jossa voi määrittää katseluoikeudet eri käyttäjäryhmille. Se on toiminut kätevästi.”