Palvelupisteiden haussa Suomi.fi -karttaupotus käytössä

Kelan palvelupisteitä voi nyt hakea Suomi.fi-kartat upotuksen avulla Kelan sivuilta. Oskari API:n avulla kartta ja nettisivut tai jokin tietokanta voivat keskustella keskenään, jolloin kartan yhteyteen voidaan luoda lomakkeita esimerkiksi kohteiden hakua varten. Kyselimme Kelalta miten palvelun käyttöönotto sujui ja mitä haasteita matkan varrella ilmeni.

Rakennetaan olemassa olevan päälle

– Hakutoiminnon rakentamisessa on käytetty esimerkiksi Suomi.fin karttoja ja avoimen lähdekoodin ohjelmistoja. Yritämme mahdollisuuksien mukaan rakentaa julkishallinnon käytössä olevien palveluiden päälle, jottei kaikkea tarvitse aina rakentaa alusta lähtien itse, kertoo Kelan verkkoviestinnän asiantuntija Samuli Vuorinen.

Palvelutietovaranto hyötykäyttöön

- Kela.fin uusi palvelupistehaku käyttää tietolähteenään niin ikään Suomi.fi palvelukokonaisuuden takaa löytyvää Palvelutietovarantoa, josta tiedon hakeminen on varsin simppeliä. Kaikkiin meidän tarpeisiimme se ei parhaalla mahdollisella tavalla veny, mutta esimerkiksi Kelan omien palvelupaikkojen listaaminen onnistuu kätevästi. Organisaatiolla on edelleen opettelua siinä, miten tiedot saadaan välittymään mahdollisimman nopeasti Palvelutietovarantoon, jatkaa Vuorinen.

Responsiivisuus plussaa, dokumentaatioon kaivataan tukea

Vuorinen on suhteellisen tyytyväinen myös Suomi.fi-kartat palveluun, joka on Oskari-pohjainen julkishallinnon käyttöön toteutettu palvelu. Vuorisen mielestä aiempaan toteutukseen verrattuna uusi palvelupistehaku on huomattavasti modernimpi, sillä uusi palvelu on nyt responsiivinen ja saavutettavampi myös mobiililaitteilla. Kelan sovelluskehittäjän Mikko Karvosen mielestä Oskari tarjosi sopivia ja käteviä ominaisuuksia kartan käsittelyyn, mutta dokumentaatiossa on vielä parantamisen varaa.

Onneksi dokumentaationkehittäminen onkin parhaillaan käynnissä Oskarin osalta ja sitä testataan syksyn aikana myös opiskelijavoimin Turun AMK:lla. Suomi.fi-kartat käyttöönoton osalta kannattaa kysyä tukea myös verkkopalvelut[at]maanmittauslaitos.fi.

Oskari API ja omat datat

Kelan palvelupistehaku hyödyntää Oskarin RPC tekniikkaa eli API:a. Sen avulla on tässä tapauksessa haettu palvelutietoja json-rajapintana Kelan omilta rajapinnoilta. Ideaaleinta toki olisi, jos data saataisiin suoraan alkuperäisestä tietolähteestä eli Palvelutietovarannosta. Toteutukseen on kuitenkin päädytty mm. sen takia, ettei Kelan palveluiden käyttö kuormittaisi PTV:n rajapintaa. Tiedot tallennetaan muutaman kerran vuorokaudessa Kelan tietovarantoihin ja datan käyttö on nopeampaa kuin suoraan PTV:tä käyttämällä.

Kehittämistyötä tehdään vielä mm. infotyökalun toimivuuden suhteen. Tässä esimerkissä ilmeni haasteita infotyökalun ja oikean symbolitason valinnan kanssa. Keskustelua sen ratkaisemisesta voi seurata tai osallistua mukaan Oskari meililistalla.

Lue lisää Kelan ajankohtaisista.

Lisätietoa myös Suomi.fi -kartat käyttöönotosta ja  palvelutietovarannosta (PTV).