3D on nyt osa Oskaria

3D ominaisuudet on nyt lisätty uusimman versiopäivityksen myötä (1.54) Oskarin ytimeen. Oskarissa on nyt siis tuki 3D-karttanäkymälle. Versio tukee 3D Tiles (3D-tiilet) -muotoista aineistoa, joka on myös OGC:n yhteisöstandardi (Community Standard). Oskari-ohjelmiston 3D-ominaisuuksien tekninen dokumentaatio löytyy osoitteesta www.oskari.org/documentation/features/3D.

Tutustu 3D-näkymään Paikkatietoikkunan demoympäristössä: demo-kartta.paikkatietoikkuna.fi. Valitse tilaksi 3D. 3D-aineistot löydät karttatasoista hakemalla ”3D”.

Kohteille voi antaa tekstuurin, jos se on olemassa. Maastomallin avulla voidaan tarkastella myös maastoprofiilia. Lisäksi omia kohteita voi lisätä 3D mallin päälle. Puusto ja muut maastotiedot on myös mahdollista saada näkyviin.

CityGMLstä 3D tiiliä FME:llä ja Cesiumilla

3D aineistoja voi tuoda Oskariin erikseen. Paikkatietoikkunan osalta on testattu CityGML:n muuntamista FME:n ja Cesiumin avulla 3D-tiiliksi. Paikkatietoikkunan demo-puolella on katseltavissa Maanmittaulaitoksen tuottama palanen Helsingin kaupungin CityGML:stä sekä Tampereen kaupungilta, jotka on  tiilitetty FME:llä.

Oskari RPC-toteutuksen avulla voi myös tehdä kamera-ajoja karttasovelluksissa. Pyynnössä annetaan kameran pisteet ja kulmat joiden avulla ajo voidaan tehdä.

Paikkatietoikkunan 3D projekti jatkuu

Tulossa vielä projektissa: ajanhetken säätäminen (varjot) , kamerakontrollit sekä admin-puolen työkaluun tuki Cesium Ionille hostatuille aineistoille.

Jatkokehitystarpeena mm. 3D-kohteiden piirtäminen ja tuoda kohdetiedot taulukkoon sekä aineistojen tyylittely ominaisuustietojen perusteella.

Tutustu 3D:n mahdollisuuksiin KTMK-webinaarin avulla (3.12.2019), jossa Hanna Visuri kertoo asiasta lisää.