Oskari-alusta tarjoaa työkalut useilta eri tiedontuottajilta rajapintojen kautta saatavien paikkatietojen esittämiseen. Toiminnallisuuksia voi kokeilla Paikkatietoikkunan karttaikkunassa.

Karttapalveluun on mahdollista ottaa mukaan Oskari-ohjelmistosta sekä karttakäyttöliittymä että palvelualusta tai ainoastaan karttakäyttöliittymä. Jos käytössä on sekä Oskari-karttakäyttöliittymä että Oskari-palvelualusta, on mahdollista ottaa käyttöön Paikkatietoikkuna karttaikkunaa vastaavat toiminnot. Käyttäjien tunnistamiseen Oskarissa käytetään Spring-ohjelmistokehystä, joka on mahdollista kytkeä useimpiin käytössä oleviin tunnistautumismenettelyihin. Oskarin ominaisuuksiin pääset tutustumaan täällä.

Valmiin karttapalvelun Julkaise kartta -toiminnolla on mahdollista julkaista upotettu kartta omalla verkkosivulla. Upotettu kartta sisältää valitun karttanäkymän ja käyttöliittymän, jossa on käyttäjän valitsemat toiminnot. Karttaliittymää voi myös ohjata ohjelmallisesti sivustolta, jonne se on upotettu.

Oskari hyödyntää tietolähteinään standardeja rajapintapalveluita eri tiedontuottajilta. Tuettuja rajapintapalveluita ovat WMS-, WMTS-, WFS- ja ESRI Rest -rasterikuvarajapinnat. Käyttöliittymä on toteutettu JavaScriptillä hyödyntämällä olemassa olevia avoimen lähdekoodin ohjelmakirjastoja, kuten OpenLayers ja jQuery. Palvelintoiminnallisuudet on toteutettu Javalla. Kaikki koodi julkaistaan avoimen lähdekoodin lisenssien (MIT/EUPL) puitteissa.

Oskari-lähdekoodi pyritään pitämään joustavana, jolloin sitä on helppo laajentaa uusilla komponenteilla, käyttää eri palvelualustoilla ja tarvittaessa vaihtaa ohjelmakirjastoja toisiin. Käyttöliittymä tukee monikielisyyttä ja useita kielistyksiä on jo tarjolla.

Oskarin ominaisuudet voidaan jakaa upotettavan kartan ominaisuuksiin ja räätälöidyn kartan ominaisuuksiin.

Upotettavan karttaikkunan voi toteuttaa ja julkaista ilman ohjelmointia Paikkatietoikkunan karttaikkunan Julkaise kartta -toiminnolla. Upotettavassa karttaikkunassa on mahdollista ottaa käyttöön vain osa karttaikkunan toiminnoista.

>> Upotettavan karttaikkunan ominaisuudet

Räätälöidyn karttaikkunan toteuttaminen vaatii ohjelmakoodin lataamista oskari.org-sivuilta ja räätälöimistä omiin tarpeisiin sopivaksi. Räätälöityyn karttaikkunaan on mahdollista toteuttaa kaikki karttaikkunan toiminnot.

>> Räätälöidyn karttaikkunan ominaisuudet

Upotettavaa ja räätälöityä karttaikkunaa voi muokata html-koodiin sijoitettavien parametrien avulla.

>> Karttaikkunan parametrit

Upotettavan karttaikkunan ohjaamiseen on tarjolla RPC-rajapinta

>> RPC-rajapinnan ominaisuuksien esittelysivu dokumentaatiolinkkeineen

Oskarin ominaisuuksista on myös englanninkielinen listaus oskari.org -sivustolla.

>> Oskari features

Jos tarvitset lisää toiminnallisuuksia räätälöityyn karttaikkunaan, niitä on mahdollista kehittää itse. Kannattaa myös tutustua Oskari-verkoston kehittämishankkeisiin: joku muu voi tarvita samaa ominaisuutta tai se voi olla jo kehitteillä. Kehitteillä olevia ominaisuuksia voi käydä testaamassa Paikkatietoikkunan demopalvelimella.

>> Oskari-verkoston hankkeet